Skadelig hvitløk

Download PDF

Lena Mattson, Djurbiopat, homeopat og næringsfysiolog om hvitløk til hundar:

“Det interessante i sammenhengen er at det inte fins noen forskning som støtter at hvitløk skulle ha noen som helst positive egenskaper for hunder. For menneker og hester fins det, men altså ikke for hunder!
Derimot finns det forskningsresultat som påviser de skadelige effekter man finner hos hunder etter konsum av hvitløk. Både tilfeldige og permanente skader har blitt konstatert og bevist. Dette uavhengig av mengden hvitløk hunden har fått, eller over tidsperioden som har gått.
Resultatet er det samme, hvitløken skader hundens helse.
Dette beror på at alle løksorter(matløk, blomsterløk) uansett i hvilken form de er i( rå, kokt, tørket etc), inneholder noe som heter thiosulfat. Thiosulfat er et næringssalt som hjelper blant annat mennesker og hester å oppta B-vitaminer. Hunden derimot mangler det nødvendige enzym som mennesker og hester har, for å kunne bryte ned dette emnet, og blir istedet forgiftet.
Thiosulfatet bryter ned de røde blodlegemenes cellevegger( hemoglobinet), hvilket resulterer i anemi ved for store mengder hvitløk.
Om man gir en 20 kg hund ca 300 g rå løk, eller 30 g tørket løk, framkaller det en forgiftning. Til og med en hel rå hvitløksfed eller drygt en spiseskje hvitløkspulver, har samme resultat. T.o.m.
regelbundet inntak av små mengder hvitløk, er skadelig( 1 teskje/ et fed pr dag). Blodet renses i leveren, som siden skades permanent av thiosulfat da dette ikke kan brytes ned av hundens indre organer.
Forgiftningssymptom:
Ved en akutt forgiftning, oppsøk veterinær umiddelbart. Symptomene pleier å være( ved store inntak):
Brekninger
Svaga/ørkesløsa
løs mage/diare
høy hjertefrekvens
blodfarget urin
hyperventilering
bleke slimhinner

Disse symptomene behøver ikke komme direkte etter inntak, eller samme dag, men heller etter noen dager.

Små doser? Ved regelbundet små inntak er symptomene vanskeligere å oppdage, da den permanente leverskaden som oppstår, kommer smygende.
Symptomene kan skille seg mellom de ulike individ:
Brekninger då og då over en lengre periode smygende trøtthet langsom avmagring bleke slimhinner pelspåvirkning

Om man ikke oppdager forgiftning i god tid, kan den være dødelig.
Framfor alt er den alltid skadelig for hunden og kan gi men for livet.

Hviløk vs fæstninger( flått):
Faktisk så har hvitløken ingenting med flått å gjøre. Hverken lukt, smak eller noe annet fra løken er avvisende.Det har vist seg å være B-vitaminene som har den bi-virkningen. Så istedet for hvitløk, anbefaler jeg deg å gi extra B- vitamin til din hund.
Idag fins det ikke noe naturlig preparat som har vist seg å gi 100 % beskyttelse mot flått, men det fins bedre alternativer på markedet for din beste venn enn skadelig hvitløk.”

Det er stengt for kommentarer.