Sjokolade forgiftning – Chocolate Toxicity

Download PDF

Sjokolade dreper hunden din

Hentet fra Jeger

At det er forskjell på hva du og hunden din synes lukter og smaker godt, har du sikkert merket, men viste du at noen matvarer som du liker, kan koste hunden din livet. En plate mørk kokesjokolade kan være nok til å ta livet av en hund på 22 kilo!

Sjokolade dreper hunden din!

Hunder er svært følsomme for en gruppe stoffer som kalles metyll xanthin. Koffein og teobromin er medlemmer av denne gruppen. Teobromin er giftig for hunder. Dette stoffet er i kaffe, te, cola, kakao, sjokoladekaker og sjokolade. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett hos hund, selv om det ikke fører til forgiftning.

To gram daglig er dødelig

Det ble oppdaget at sjokolade er giftig under andre verdenskrig da biprodukter fra kakaoproduksjonen ble prøvd ut som mulig fortilskudd for husdyr. Undersøkelser viste at selv så lite som to gram kakao pr kilo kroppsvekt pr dag er dødelig for hunden over tid. Dersom en fuglehund på 20 kilo daglig får 40 gram kakao, vil den over tid bli syk og dø.

Fremkalle eller utløse epilepsi

Dersom hunden har epilepsi eller er disponert for epilepsi kan theobrominen i sjokolade utløse epilepsianfall eller utløse epilepsi hos hund som er disponert men ikke tidligere har hatt denne lidelsen.

Lammer kretsløpet

Hos hunder tas theobromid opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. I stedet for å kvitte seg med stoffene fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen og om igjen. Hos mennesker er disse stoffene i kroppen to til tre timer, mot 14 til 20 hos hunder. Forgiftede hunder er urolige, har uregelmessig puls og åndedrett, kramper, får åndenød og kan dø brått av hjertesvikt.

I et rapportert tilfelle hadde en 21 kilos springer spaniel spiste 907 gram melkesjokolade. Neste morgen hadde hunden kramper. 15 timer etter at den hadde spist sjokoladen var den død.

Theombromine stimulerer sentralnervesystemet gjennom at det frigjør efedrin. Hunden får etterhvert forstyrrelser i kretsløpet i hjertet og til hjernen, spesielt dersom den blir opphisset eller stresset. Sjokoladeforgiftning kan også gi indre blødninger som i noen tilfeller fører til døden etter et døgns tid.

Forskjellig giftighetsgrad

— Jamen — jeg har jo ofte gitt sjokolade til hunden min uten noe problem.

Sikkert riktig det.

Vi måler giftighetsgraden i mengde theobromin pr kilo kroppsvekt. En stor hund vil neppe få forgiftningssymptomer av et stykke sjokoladekake eller melkesjokolade, mens en skjødehund på fem kilo kan dø innen et døgn av samme dose.

Det er ikke observert dødsfall ved enkelt doser lavere enn 2 gram theobromin pr 10 kilo kroppsvekt hos hunden. Hundens toleranse for theobromin varierer mye, uten at forskerne riktig vet hva som er årsaken til variasjonene. Kobuk forum oppgir dødelig dose helt ned på 56,7 gram mørk kokesjokolade pr 10 kg kroppsvekt hos hund. Det tilsvarer at en plate mørk kokesjokolade er tilstrekkelig til å drepe to finske spetser.

Type sjokolade Theobromin innhold pr 100 gram sjokolade Dødelig dose pr 10 kg kroppsvekt hos hund. Ref: Canine Medical Information

Kakaopulver, bak- eller kokeesjokolade 0,5 gram til 2,16 gram 400 gram til 92 gram*

Mørk sjokolade 1,6 gram 125 gram *

Melkesjokolade 0,155 gram til 0,233 gram 1,29 kilo til 858 gram *

*) Tallene referer til enkeltdoser. Ved daglige doser av sjokolade er dødelig dose langt lavere. Ref. erfaringene fra WWII der man prøvde å tilsette afallsprodukter fra kakaoproduksjonen i hundeforet.

Som du ser er det stor forskjell på theobromin innholdet i forskjellige produkter. Ren kakao til baking er giftigst. Kvit sjokolade kan også være laget av kakao og er følgelig også giftig.

Til veterinær i en fart

Symptomene på sjokoladeforgiftning er oppstøt, oppkast, hyperaktivitet, rastløshet overfølsomhet for berøring, hurtig hjertebank og hurtig åndedrett. Manglende kontroll over benmuskulaturen og muskelskjelving. Manglende kontroll over urin og avføring. Symptomene vil gjenta seg i intervaller. Etterhvert blir hunden svakere inntil den går i koma og dør på grunn av hjertesvikt og / eller indre blødninger.

Veterinæren har motgift, slik at eneste botemiddel er å få hunden til dyrlege så fort som mulig.

Langt fra folk

Har hunden spist mye sjokolade, sjokoladekake eller drukket sjokolade / kakao mens du er på hytta eller langt fra nærmeste veterinær kan du treffe noen mottiltak selv:

Dersom hunden enda ikke har fått symptomer på sjokoladeforgiftning og det har gått mindre enn to timer fra den spiste sjokoladen kan du treffe disse mottiltakene:

Prøv å fremkall brekninger, slik at hunden kaster opp sjokoladen.

Deretter kan du gi kulltabletter. Har du ikke tilgang til kulltabletter kan du riste brød helt til det er sort som kull. Det forkullete brødet knuses til pulver og gis hunden. Theobrominen som enda ikke er absorbert av hunden vil da kjemisk binde seg til kullet. Du må likevel komme deg til veterinær så fort som mulig for å få motgift.

Har det gått mer enn to timer siden hunden fikk i seg sjokoladen, er mye gift allerede absorbert i kroppen og disse tiltakene vil da ha mindre effekt. Da er det kun motgift hos veterinær som kan redde hunden.

Ikke lær hunden din å like sjokolade

I USA skjer forgiftningsulykker typisk rundt jul og påske når det er mye sjokolade i huset. Hunden kommer over en konfekteske eller sjokoladekake som står på et lavt stuebord og fortærer smutt og smule. Kanskje har noen glemt igjen handleposene i gangen lett tilgjengelig for hunden. Å gi hunden en liten sjokoladebit vil ikke skade isolert sett, men det kan i en uheldig situasjonen gi tragiske konsekvenser. Det lurest er å ikke gi hunden sjokolade, så den aldri lærer å like smaken.

Kalkunskinn, valnøtter og løk

Det finnes også andre matvarer som hunden din ikke tåler. Valnøtter antas å være en mulig årsak til blære stein hos hund. Løk, spesielt rå løk, fører til økt nedbryting av røde blodlegemer hos hund og vil på sikt kunne føre til enn alvorlig situasjon hos hunden din. Verst er imidlertid kalkunskinn som kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen hos hund. Det er en alvorlig og oftest dødelig tilstand. Ellers er hunder, i likhet med mennesker utsatt i forbindelse med forskjellige forgiftninger knyttet til rå eller spirende poteter.

KILDER:

  1. Kobuk Forum høst 1995
  2. Benzel, Heidi A., D.V.M. “Chocolate Poisoning in Dogs.” Veterinary Technician Vol. 17, No. 3, March 1996: 135, 184.
  3. Brian Bauer, Pawprints ‘N’ Hoofbeats => informasjonskrift på Internett
  4. rec.pets.dogs: Canine Medical Information [Part 2/2] FAQ From:rpd-info@netcom.com (Cindy Tittle Moore) Date: 1995/12/17
  5. Carl S. Hornfeldt. Chocolate toxicity in dogs, MVP, December, 1987,p 552.

Det er stengt for kommentarer.